eXTReMe Tracker
Gribskov Kommune, på toppen af Sjælland
 
 
Soldaterstenen
 
Denne sten er et minde om et kompagni soldater som undslap fra tyskerne under anden verdenskrig.
Den 10. januar 1943 overtog danske styrker bevogtningen af de danske ammunitionslagre i Gribskov, og den 28. august samme år trådte regeringen tilbage, og tyskerne internerede det danske politi og den resterende del af hær og flåde. På dagen havde 8. Bataljons 4. Kompagni bevogtningen af depoterne, og takket være kompagnichefen, kaptajn J. V. Helk, nåede de bevogtende soldater at undslippe tyskerne. Han valgte at hjemsende dem med øjeblikkelig virkning.
De gravede deres våben ned i skovbunden, gav deres heste til skovrideren og en gartner i Nødebo, og iført civilt tøj som var lånt, forsvandt de inden tyskerne nåede frem.
Efter krigens afslutning, malede en af soldaterne, Viggo Viding, en tekst på stenen, under en kongekrone. Teksten var enkel, 8. BATALJONS 4. KOMPAGNI
Stenen er en utilhugget natursten, og er at finde i vejkrydset Hvideportvej - Midtlinien.
I 1986 genopmalede Viggo Viding stenen, da de gamle kammerater igen mødtes ved stenen.

Soldaterstenen er sammen med Flyverstenen, Morsestenen og Kulsvierstenen med til at bevare minderne om de aktiviteter som foregik i Gribskov under anden verdenskrig.

Derfor vil jeg gerne appellere til de rette instanser om at netop Soldaterstenen vedligeholdes, den trænger i aller højeste grad til det for tiden.

 
Soldaterstenen fotograferet den 29. oktober 2009
 

eXTReMe Tracker