eXTReMe Tracker
Gribskov Kommune, på toppen af Sjælland
 
 
 
Mindesten for faldne engelske flyvere i Gribskov
 
En mindesten fra skovens nyere historie er den store granitsten på Nyholmsvej, nær den tidligere Militærnægterlejr i Gribskov, det nuværende asylcenter.
Hvor stenen er rejst styrtede et engelsk fly ned den 30. September 1944, og de to ombordværende omkom.
Der er idag en tradition for at hjemmeværnet nedlægger en krans ved stenen på årsdagen for nedstyrtningen. Denne tradition indledtes i 1985, hvor Danmark fejrede 40 året for befrielsen ved kommunale højtideligheder over hele landet. Jeg var på det tidspunkt sektionsfører for Luftmeldekorpset i Helsinge, og var formand for den kommitté som stod for afviklingen af højtideligheden i Helsinge Kommune, 4 maj 1985.
Luftmeldekorpset nedlagde en krans den 5 maj ved mindestenen, under deltagelse af de sidste gamle modstandsfolk fra gruppen Kulsvierne. Det var en meget bevægende oplevelse, for alle deltagerne.
Der var samme dag frihedsgudstjeneste i Mårum Kirke, hvor Luftmeldekorpset også deltog. Her prædikede den gamle præst som havde siddet i embedet under 2. verdenskrig, og han tryllebandt simpelthen menigheden med sin fantastiske beretning om Mårum under besættelsestiden.
Hvert år lige siden har nedstyrtningsdagen været højtideligholdt ved en kransenedlægning, idag forestået af det lokale Hjemmeværn. En smuk og rigtig tradition, som jeg som en af initiativtagerne fra den gang håber bliver holdt i hævd fremover.
En søster til en af de omkomne deltog i højtideligheden på 50 årsdagen for nedstyrtningen i 1994.

Æret være de omkomnes minde.

Mindestenen over de faldne engelske flyvere
 
Teksten på stenen er denne:

For Danmarks Frihed vi takker Gud!
på dette Sted faldt to Sendebud,
de kom fra England til Danmarks Kyst
og bragte Vaaben til Landets dyst.
De købte din Frihed ved deres Død,
Gud skænke dem Fred i Danmarks Skød.

Flying Officer
G. J. Allin
(154550)
Flying Lieutenant
R. H. Thomas
(103025)
30 September 1944
Mindekorset med de faldnes navne og rang
 
Læs mere om Flyverstenen HER
 

eXTReMe Tracker